logo

Problem z przekierowaniem sNewsa na domenę

Miejsce, w którym piszemy o błędach, niedociągnięciach oraz nieoczekiwanych zachowaniach sNews 1.7

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Post 30 wrz 2010, o 12:55

Problem z przekierowaniem sNewsa na domenę

Witam.
Z góry przepraszam jeśli napiszę tu jakąś głupotę. Ale jestem tu nowy i od 3 dni bawię się sNewsem. Zrobiłem już mniej więcej stronkę i pojawił się problem z domeną.

sNews jest w folderze. W cPanelu mam prawidłowo ustawioną nową domenę na ten folder i w momencie jak wpiszę w IE tą domenę strona główna wygląda dziwnie (prosty html nie mający nic wspólnego z cms), a inne podstrony nie działają. Gdy wpiszę adres z folderem na starej domenie wszystko gra. Mogę oczywiście ustawić w cPanelu przekierowanie tak by po wpisaniu nowejdomeny.pl pokazywał staradomene.pl/snews/ ale takie rozwiązanie mnie nie satysfakcjonuje. Chce żeby cały czas nowa domena była widoczna.

Szukałem plików w sNewsie w których dałoby się ustawić go na nową domenę ale nic nie znalazłem.

Proszę o pomoc.

Administrator

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Post 1 paź 2010, o 11:10

.htaccess

Prawdopodobnie problem tkwi w pliku .htaccess skoro nie wyświetlają Ci się strony. Domniemam, że na nowej domenie masz pliki takie same jak na starej w folderze. Najprawdopodobniej w starej domenie miałeś w .htaccess fragment w tym stylu:
  Kod:
RewriteBase /folder-snews

Określa on folder w domenie, na którym jest zainstalowany sNews. Z racji faktu, że teraz masz sNews w domenie głównej, a nie w żadnym podfolderze to wystarczy zakomentować tą linijkę:
  Kod:
#RewriteBase /folder-snews

sNews będzie domyślnie teraz wybierał katalog główny domeny. Mam nadzieję, że o to chodzi ;)

Zastanawia mnie jedno - czemu tylko w IE to nie działa (może problem jest w czym innym). W razie czego podaj adres stronki.

Powrót do Bugi i błędy