logo

Brak przetwarzania znaku "\" w sNews

Miejsce, w którym piszemy o błędach, niedociągnięciach oraz nieoczekiwanych zachowaniach sNews 1.7

Administrator

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Post 14 cze 2010, o 18:26

Brak przetwarzania znaku "\" w sNews

No właśnie. Czasem pisząc na blogu jakieś kody używa się znaku "\". Niestety sNews nie przetwarza go - jest nic zamiast tego. Zazwyczaj zastępuję go ręcznie encją "\", ale nie zawsze o tym pamiętam lub czasem po prostu przeoczę. Próbowałem w file inclusion coś pokombinować, na zasadzie jak tam jest przetworzony "&", coś w tym stylu:

Kod:
//if(substr_count ($fulltext, '\\')>0){$fulltext = str_replace('\\', '\', str_replace('\', '\\', $fulltext));}

Jakoś tak próbowałem, ale nic z tego nie wychodziło. Jakieś sugestie? Przydałoby się, żeby sNews zamieniał "\" na encję.

Post 14 cze 2010, o 19:31

Re: Brak przetwarzania znaku "\" w sNews

Sprawdziłem u siebie i wpisałem zwykły tekst, wszystkie znaki są dobrze, nic nie znika. Może nie zrozumiałem dokładnie o co chodzi, albo to jakaś już moja wcześniejsza modyfikacja.
Ostatnio edytowano 27 sty 2012, o 18:34 przez rafal, łącznie edytowano 1 raz
Podaruj 1% podatku dla Rafała GG 42803

Administrator

Post 14 cze 2010, o 21:55

Ano właśnie u Ciebie też nie działa. Powyżej próbowałem wstawić ten kod w snews.php, żeby zadziałało. Użyłeś go w edytorze snews, ale nie wyświetla się tak samo. Zauważ, że w nawiasach mam dwa razy znak "\" czyli "\\", a u Ciebie na stronie wyświetla się jeden. Czyli jak użyjesz jednego slasha, to nie wyświetli się, jak 2 pod rząd, to wyświetli się 1.

Post 14 cze 2010, o 23:20

No to źle zrozumiałem.

Zobacz funkcje

// ARTICLES

odszukaj taki ciąg, tu są usuwane slashe z tekstu, nie wiem na ile bezpieczne jest pominięcie tego, nie znam PHP

$text = stripslashes($r['text']);

zamien na

$text = ($r['text']);
Podaruj 1% podatku dla Rafała GG 42803

Administrator

Post 15 cze 2010, o 11:48

Działa

Działa, tylko też właśnie nie wiem czy to jest bezpieczne. Z tego co zauważyłem to Matt Jones ma w kodzie zapisywane za pomocą encji backslashe.

//Edit

Na oficjalnym forum sNews stwierdzili, że usunięcie starsplasha może narazić na ataki w formularzach. Także póki co nadal, będę ręcznie dodawać backslasha.

Powrót do Bugi i błędy